Kolonoskopiden Sonra Beslenme
Kolonoskopi, ince bağırsağın girişinden başlayıp, anüsün sonunda biten kalın bağırsağa ait tüm hastalıkların tanısında kullanılan bir endoskopik yöntemdir. Kolonoskopi ucunda ışık kaynağı ve görüntüleme cihazı bulunan, 1mm kalınlıkta ve 6cm uzunluğunda olan hortum ile kalın bağırsak ve rektumun incelenmesi işlemidir. Kolonoskopi özellikle kanser ve poliplerin tedavisinde ve teşhisinde önemli rol oynamaktadır. Kolonoskopi sayesinde poliplerin görüntülenmesi sağlandığı gibi, poliplerden parça alınarak biyopsi yapılma imkânı da sunmaktadır. Böylelikle Kolonoskopi sadece tanı amaçlı değil tedavi amaçlı da kullanılmaktadır diyebiliriz. Kolonoskopi ucunda bulunan görüntüleme cihazı sayesinde ekrana yansıtılan görüntüler ile doktorun bağırsak yapısı ile ilgili yorumlamasına da imkân sağlar.
Kolonoskopi ne kadar sürer? Kolonoskopi yapılacak işlemlere göre değişiklik göstermektedir. eğer bağırsakta bulunan poliplerden parça alınacak ve biyopsi yapılacak ise işlem yaklaşık olarak 1-2 saat sürmektedir. Ancak sadece inceleme ve görüntüleme işlemi yapılacaksa yarım saat kadar sürmektedir. Sonuçlarda yine aynı gün içerisinde verilmekte ancak biyopsi yapılacaksa 1-2 gün içerisinde sonuçlar verilmektedir. Kolonoskopi öncesinde ve sonrasında doktorların ve hastaların dikkat etmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Uygulama yapacak olan doktor mutlaka Kolonoskopi öncesinde sizden kullandığınız ilaçları öğrenmek isteyecektir. Bunun sebebi daha sonrasında size verilecek olan Kolonoskopi ilacının ilaçlarınız ile etkileşimini öğrenmek ve size zarar vermesinin önüne geçmektir. Aynı zamanda Kolonoskopi öncesinde ve sonrasında beslenme konusunda da dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır.
Kolonoskopi uygulaması öncesinde gece yarısından sonra bir şey yenilip, içilmesi önerilmemektedir. Bunun sebebi bağırsakların görüntülenmesi sırasında herhangi bir şekilde sorun oluşturmamasıdır. Kolonoskopi öncesinde bağırsağın temizlenmediği görülür ise lavman yapılabilmektedir. Kolonoskopi sonrası beslenme de öncesindeki beslenme kadar önemlidir. Kolonoskopi hortumu anüsten girildiğinden dolayı sonrasında yemek de oldukça dikkat edilmelidir. Aşırı posalı, kabızlık yapabilecek, baklagiller gibi yemeklerin tüketilmemesi önerilmektedir. Posalı besinlere yavaş yavaş geçilmesi, öncelikle sıvı ve yarı katı beslenilmesi tavsiye edilmektedir. Kolonoskopi işlemi sonrasında anında katı yiyeceklere geçilmesi ve normal beslenmeye dönmek uygulama yaptıran kişiyi rahatsız edebilmektedir. Kolonoskopi sonrasında ağızdan veya makattan kan gelmesi ve bu kanın durmaması durumunda acilen doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.