İç Basur Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid halk arasında basur ya da mayasıl olarak geçen hastalık günümüzde çok yaygın bir şekilde hemen hemen herkeste görülebilecek olan bir hastalıktır. Tedavisinin hastalığın evrelerine göre kolay olduğu söylenen basur oldukça ağrılı ve kanamalı olarak seyir göstermektedir. Peki, herkeste görülme olasılığı olan bu basur ne demek? Basur, makat içerisinde ve çevresinde bulunan damarların fazla ıkınma ya da kabızlık sonucu ayaktaki varislere benzer şekilde şişmesi durumudur. Bu kimi zaman ele gelebilen şişlikler basur memesi olarak adlandırılmaktadır. Hemoroidin birçok sebebi bulunmakla birlikte kronik kabızlık ya da ishal, aşırı ıkınma, doğum sırasında ıkınma ve ailevi yatkınlık gibi sebepler en çok gösterilen sebepler arasındadır.
Hemoroid yani basur bulundukları bölgeye göre iki çeşit olmaktadırlar. Biri anüsün çevresinde ve deri altında konumlanmış olan dış(eksternal) hemoroittir. Diğeri ise anüsün iç bölgesinde konumlanmış olan ve ele gelen sarkmalar yaşatan iç(internal) hemoroittir. İç hemoroidin sarkmaması durumunda acı çok hissedilmemekle beraber sarkması durumu daha acı veren bir durumdur. Dış basur belirtileri genel itibari ile anüs etrafında kaşıntı, dışkıda basur kanaması, oturmada zorluk ve ağrı, bölgede aşırı derecede şişlik ve yumru bulunmasıdır. Ancak her kanama basur kanaması olmayabilmektedir. Crohn hastalığı, ülseratif kolit, kolon veya rektum kanseri gibi birçok hastalık sonucu da makattan kan gelebilmektedir. Bu sebepten dolayı mutlaka doktora danışılmalıdır.
İç basur belirtileri ise şunlardır:
- Dışkıda ya da tuvalet kâğıdında parlak kırmızı kan olması>
- Makattan basurun sarkarak ele gelmesidir.
İç basur 1 ile 4 arasında derecelendirilebilir. 1 derece basur henüz sarkmaya başlamayan basurdur. 2 derece basurda ise makattan basur sarkması başlamıştır ancak kendiliğinden içeri kaçma gerçekleşebilmektedir. 3 derece basurda ise basur sarkmaya başlamıştır ancak parmak yardımı ile içeri sokma işlemi yapılabilmektedir. 4 derece basurda ise içeri sokma işlemi gerçekleşmemektedir. Hemoroid tedavisi basurun derecesine göre değişmektedir. 3 derece basura kadar lazer ile operasyon işlemi gerçekleştirilebilmektedir. 4 derece basurda ise cerrahi işlem gerçekleştirmek zorundadır. İleri derece olmayan basurlarda ise bitkisel yöntemlerle, ilaçlarla ya da evde tedavi yöntemleri ile de tedavi edilebilmektedir.