Endoskopi Öncesi Beslenme
Endoskopi 40 yılı aşkındır tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte endoskopi aletleri de gelişmiş, böylece görüntüleme ve inceleme olanağı da oldukça artmıştır. Endoskopi hem hastalıkların teşhisinde hem de hastalıkların tedavisinde kullanıldığından çok yönlü bir işlemdir. Peki, tıbbi açıdan endoskopi ne demektir? Endoskopi, ucunda ışık kaynağı ve görüntüleme cihazı bulunan hortumun boğazdan aşağı salınarak sindirim sistemi organlarının görüntülenmesi işlemine verilen addır. Bu hortum yardımı ile yemek borusu, on iki parmak bağırsağı, mide, kalın bağırsak gibi sindirim sistemi organlarının görüntülenmesi sağlanır. Buradaki önemli konu endoskopinin uzman doktorlar tarafından yapılmasıdır.
Endoskopi ne kadar sürer? Endoskopi sadece kontrol işlemi yapılacaksa 10 ile 15 dk arasında sürmektedir. Ancak endoskopi sırasında biyopsi için parça alınacaksa bu işlem yarım saati aşmaktadır. Endoskopi sonuçları ise aynı gün çıkabileceği gibi, biyopsi alındı ise 1-2 gün içerisinde çıkmaktadır. Endoskopi fiyatları Ankara konusunda özel ve devlet hastanesi olarak ayrım yapmak doğru olacaktır. Ancak devlet ve özel hastaneler arasında büyük uçurumlar bulunmamaktadır. Sadece süreç ve sonuç bakımından ayrıma gidilebilmektedir. Devlet hastanelerinde randevu bulmak ve sonuçları almak oldukça uzun süreler alabilmektedir. Ancak özel hastanelerde randevu almak da sonuçları almak da oldukça hızlı ve güvenilir şekilde olmaktadır. Vip Sağlık Merkezi özel bir sağlık merkezi olup, hemen aynı gün içerisinde uygulama imkânı sunmakta ve kaliteli, güvenilir hizmeti ile ön plana çıkmaktadır.
Endoskopi öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu uygulamanın öncesinde ve sonrasında hastanın sağlığını korumaya yönelik atılan bir adımdır. Uygulama öncesi yapılan muayenede doktorunuz ile kullandığınız ilaçları paylaşmanız ve mutlaka uygulama öncesinde ilaçların kullanımına ara vermeniz gerekmektedir. Endoskopi sindirim sisteminin görüntülenmesi olduğundan endoskopi öncesi beslenme olmamalı ve hasta aç olmalıdır. Endoskopi öncesinde olduğu gibi sonrasında da beslenme oldukça önemlidir. Endoskopi sonrası beslenme konusunda dikkatli davranılmalıdır. Hortumun boğazdan salınmasından dolayı boğazda ağrı oluşabileceğinden ilk günlerde daha sıvı ağırlıklı beslenmeli ve git gide katı yiyeceklere ağırlık verilmelidir. Aynı zamanda uygulama sırasında yapılacak olan lokal anestezi ya da uyutulma kişinin kendi isteği ile yön verebileceği bir durumdur.