Basur Kanaması Neden Olur
Basur gün geçtikçe değişen çalışma koşulları, hayat koşulları ve beslenme şartları gibi durumlara bağlı olarak oldukça sık karşımıza çıkan bir hastalıktır. Tıbbi adı hemoroid olan basur halk arasında mayasıl olarak da adlandırılmaktadır. Basur kanaması hemoroid hastalığında oldukça sık karşılaşılan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Basur kanaması neden olur basur hastalığı bulunan kişilerin en çok merak ettiği sorudur. Ancak basur kanamasının neden olduğunu anlayabilmek adına öncelikle basurun ne olduğu ve neden ortaya çıktığı gibi konulara değinilmesi gerekmektedir. Peki, basur ne demek? Basur doğum, fazla ıkınma, sık sık tekrar eden kabızlık, düzensiz beslenme gibi durumlarla oraya çıkan, makat içinde ve çevresindeki damarların varis gibi şişmesi ve genişlemesi durumudur.
Hemoroid belirtileri arasında makat çevresinde kızarıklık, kaşıntı, ara ara gele gelen hemoroid ve peçete ile temizleme esnasında parlak kırmızı kan olması sayılabilir. Basur memesi ara ara ele gelebilmektedir. El ile içeri geri sokulmuyor ise mutlaka doktor müdahalesi gerektirmektedir. Basur kanamasının birden fazla sebebi olabilmektedir. Doğum sırasında ya da sık sık tekrarlayan kabızlık sonrasında oluşan basur özellikle aşırı ıkınma ile kanama yapmaktadır. Basur memeleri ve şişen kabaran damarlar aşırı ıkınma sonrasında hasar alarak patlar ve kanama meydana gelir. Bu durumun önüne geçmek için mutlaka basur olduğu öğrenildikten sonra beslenmeye ve yaşam tarzına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Basur iç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılmaktadır. Dış hemoroid belirtileri kızarıklık ve kaşınma iken, iç hemoroid belirtileri ise ele gelen basur memesi ve kanamadır. İki durumda da doktor muayenesi ve müdahalesi gerekmektedir. Basur tedavisine karar vermek için hemoroide 1 ile 4 arasında derecelendirme yapılmaktadır. 1 derecesi basurun başlangıç düzeyinde olduğunu ve ilaç ve krem gibi tedavi uygulaması yapılabileceğini ifade eder. Ancak 4 derece hemoroid, basur ameliyatı gerektirdiğini ifade eder. Basur kanamasını en aza indirmek için öncelikle düzenli bir hayat ve düzenli beslenmeye geçilmesi gerekmektedir. Kabız yapmayacak ve sindirimi kolaylaştıracak bol lifli bitkiler ya da yiyecekler bu dönemde tercih edilmelidir.